Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar Fredrik Andersson, professor i nationalekonomi, varför Luleå kommun hotas av böter. Foto: Filip Hannu/SVT/Johan Nilsson/TT

Luleå kommun hotas av böter för missad upphandling – professor förklarar regelbrottet

Uppdaterad
Publicerad

När Luleå kommuns kostnader för extern öppenvård gått från fyra miljoner 2019 till åtta miljoner 2020 har kommunen också missat att upphandla tjänsten. Det bryter mot lagen enligt professorn i nationalekonomi.

– Så vitt jag kan se är det helt klart så, säger Fredrik Andersson vid Lunds universitet.

Vårdtjänster över 2,2 miljoner måste upphandlas enligt reglerna för att ge alla företag en chans, och för att minska risken för vänskapskorruption.

Det har Luleå kommun inte gjort när det gäller extern öppenvård.

– I grunden handlar det om att hushålla med offentliga medel och göra det billigt. Det handlar också om att det ska vara öppna förfarande som inte bara garanterar konkurrens utan låter alla, stora som små aktörer, visa vad de har att erbjuda, Fredrik Andersson.

Kontrakt kan ogiltigförklaras

Andersson säger att upphandlingar inte får göras på osaklig grund: tjänstemäns eller politikers egna uppfattning. De kontrakt som Luleå kommun har skrivit utan någon upphandling kan därför tas upp i domstol och ogiltigförklaras.

Kommunen kan också dömas till böter.

– Via Konkurrensverket kan upphandlingsskadeavgift dömas ut. Helt enkelt böter för att ha begått den här typen av överträdelser, säger Fredrik Andersson, professor i nationalekonomi vid Lunds universitet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer