Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Anna Saxin, verksamhetschef vid Luleå kommun, om att kommunen brutit mot lagen genom det uteblivna ramavtalet. Foto: Filip Hannu/SVT

Luleå kommuns privata vårdkostnader skenade – och bröt mot lagen

Uppdaterad
Publicerad

På två år har kostnaderna för privat öppenvård i Luleå för personer med missbruk och psykisk ohälsa ökat med över 270 procent. Det visar SVT Norrbottens granskning. Dessutom upphandlades aldrig tjänsterna och kommunen har därmed brutit mot lagen.

De skenande kostnaderna för privat öppenvård i Luleå kan kopplas till ett kommunalt beslut 2019, mordet på Anna Lindh – och en psykiatrireform från 1995.

2018 var kostnaderna för extern öppenvård, det vill säga tjänster som kommunen köper från privata aktörer, drygt två miljoner kronor. 2019, drygt fyra miljoner. 2020 betalade Luleå kommun drygt 8,3 miljoner kronor för privat öppenvård.

Vansinnesdåden

2003 skedde en rad uppmärksammande ”vansinnesdåd” i Sverige. En man i 30-årsåldern kände sig förföljd och gick bärsärkagång med ett järnspett i Stockholmsförorten Åkeshov. Kort därpå körde en psykiskt sjuk man in med bil på Västerlånggatan i Gamla stan och dödade två personer.

Den 10 september 2003 attackerades utrikesminister Anna Lindh när hon handlade på NK (hon avled på sjukhus den 11 september 2003). Dåden kopplas till psykiatrireformen från 90-talet.

Nedlagda samarbetet

En utredning efter dåden visade att nedläggningen av institutioner lett till att bland annat personer med psykisk ohälsa och missbruk, så kallad samsjuklighet, fallit mellan stolarna. De fick inte psykiatrisk vård på grund av sitt missbruk och nekades missbruksvård på grund av sin psykiska ohälsa.

För att hjälpa gruppen skapades team runt om i Sverige men 2019 valde Luleå kommun att lämna samarbetet med Region Norrbotten.

– Just vårt CM-team når inte det antal brukare som vi hade önskat, sa dåvarande verksamhetschefen vid Luleå kommun, Raimo Roininen i en intervju 2019.

Skenande kostnader

Luleå kommun la ner sitt CM-team i september 2019. Och när SVT Nyheter Norrbotten begär ut fakturor och avtal visar det sig alltså att kostnaderna har skenat. Mellan 2019 och 2020 fördubblades kostnaderna.

När vi ber att få ta del av ramavtal med bolagen saknas det, tjänsterna för extern öppenvård har aldrig upphandlats och Luleå kommun har därmed brutit mot lagen.

– Vi har inte haft ett ramavtal vad gäller extern öppenvård, det här med socialt stöd, och det är det vi har uppmärksammat och startat en upphandlingsprocess, säger Anna Saxin, verksamhetschef vid Luleå kommun.

Nu ska Luleå kommun minska på den privata öppenvården och ändra i organisationen igen för att se om de kan hjälpa den här gruppen själva.

Kostnaderna för den externa öppenvården inom Luleå kommun har skenat på bara ett par år. Foto: SVT Grafik

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer