Donald Knuth professor Foto: SVT

Professorn som svarar på allt

Uppdaterad
Publicerad

I dag var en av världens mest kända forskare i datavetenskap, professorn Donald Knuth, på besök på Luleå tekniska universitet

Men det var inte bara datavetenskap som stod på schemat. Studenterna fick att ställa frågor av alla slag.

Han är en av världens mest kända forskare i datavetenskap och brukar kallas för datalogins fader. Nu är han pensionerad men skriver fortfarande böcker och föreläser en del. Den amerikanska professorn besökte i veckan Piteå för att fira sin 80-årsdag. Enligt honom har de en av världens finaste orgel just där och för musikfantasten Donald Knuth blev därför Piteå platsen för firandet.

I och med att han befann sig i Norrbotten passade han på att ge en föreläsning för studenterna i Luleå. Och framför allt svara på deras frågor, om allt och ingenting.

– Jag kan i alla fall ärligt berätta för människor vad jag tycker om vilken fråga de nu ställer. Jag är inte säker på att mitt svar är korrekt, allt jag kan garantera är att jag ger ett ärligt svar, säger Donald Knuth.

Svarar på allt

Han menar att det finns ett svar på alla frågor.

– Ja, jag behöver inte ge rätt svar men jag kan med all säkerhet ge ett svar, säger han. 

Lisa Jonsson studerar sitt första år på Luleå tekniska universitet där hon läser datateknik. Hon var en av dem som gick på föreläsningen.

– Jag tyckte det var bra. Det var många intressanta frågor, jag kom dock inte på någon själv. Han hade bra humor faktiskt, säger hon.

Sämsta frågorna

Donald Knuth säger sig svara på alla sorters frågor. Även de frågor han inte svarade på när han undervisade på universitetet, om politik, religion och vad som kom på nästa tentamen. Men han tycker minst om frågorna som inkluderar någon form av rankning.

– Du kan inte bestämma vad som är bäst. Det är som att fråga en mamma om vilket hennes favoritbarn är. Jag tycker inte om att favorisera, säger han.

Att killgissa

Att påstå något på ett sätt som gör att det verkar som om man vet vad man pratar om fast man egentligen bara gissar är numera ett ord i svenska akademins ordlista. Det kallas för att killgissa. Ordet har mött en del kritik för att inte vara könsneutralt och när Donald Knuth får höra om ordet föreslår han att det även borde finnas en kvinnlig version av ordet.

– De hade förmodligen varit mer sanning i påståendet då. Jag hade litat på det mer då, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.