Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Luleå kommuns delårsrapport visar överskott tack vare statsbidragen, säger Luleås kommunalråd Lenita Ericson (S). Foto: Anders Hjertström/SVT

Överskott väntar – men effektiviseringarna i Luleå fortsätter

Uppdaterad
Publicerad
Luleå kommuns delårsrapport för perioden januari till och med april visar ett underskott på 28.5 miljoner kronor. Samtidigt är prognosen för hela året ett överskott på 111.8 miljoner.

– Det är väldigt positivt men samtidigt vet vi att det är via statsbidragen det ser ut så. Det är fortfarande osäkert, vi vet inte hur hösten kommer att bli, säger kommunalrådet Lenita Ericson (S).

Fortsatta effektiviseringar

Prognosen på ett överskott för i år har att göra med regeringens extra statsbidrag till kommunerna orsakad av coronapandemin. För Luleås del är det sammanlagt 159 miljoner kronor extra i år och nästa år.

Men trots goda prognoser och tidigare överskott från kommunala bolag kommer effektiviseringarna att fortsätta. De kommunala nämnderna ska minska sina kostnader.

Fler äldre och fler barn

– Vi kommer att ha ett extra insatt budgetutskott nu på fredag på grund av covid-19. Vi kommer förmodligen se att skatteintäkterna framåt kommer att se helt annorlunda ut och vi kan behöva tänka annorlunda, säger Lenita Ericson.

Oavsett det kommer man behöva fortsätta att effektivisera, menar hon.

– Vi blir fler äldre och tack och lov också fler barn. Men det är påfrestande för ekonomin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Luleås ekonomi

Mer i ämnet