default_caption

Ungdomar provar soldatlivet

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten räknar med stora pensionsavgångar inom några år och är i stort behov av att rekrytera folk. Därför anordnar de tillsammans med Arbetsförmedlingen en militärutbildning för personer med annan etnisk bakgrund än svensk.

Försvarsmakten räknar med stora pensionsavgångar inom några år och är i stort behov av att rekrytera folk. Därför anordnar de tillsammans med Arbetsförmedlingen en militärutbildning för personer med utomeuropeisk bakgrund.

De 48 eleverna, som är från olika delar av världen, är inne på sin tredje vecka av den förberedande militärutbildning FMU som anordnas av Arbetsförmedlingen och Försvarsmakten på I19 i Boden. Förhoppningen från Försvarsmaktens sida är att deltagarna sen söker GMU – alltså grundläggande militärutbildning och sedan stannar kvar inom Försvarsmakten. Och många av deltagarna är sugna på yrket.

– Det känns som något jag kan fortsätta med. Det som lockar är allt man gör här. Allt är så annorlunda, säger Homa Ahmadi.

Vad har du lärt dig hittills?

– Gå upp klockan fem och inte skratta för mycket, säger Sylvana Shamoun från Eskilstuna och skrattar till.

– Jag kände att FMU är något att börja med för att få in en fot i Försvarsmakten. Eftersom att jag senare vill ha in en fot i den marina delen, säger en kille från Göteborg.

Samarbetsprojekt

Projektet är ett samarbete mellan Försvarsmakten och Arbetsförmedlingen. Det handlar om ungdomar som har svårt att komma in i arbetsmarknaden och som nu får en chans att se vad det skulle innebära att söka till soldat. Arbetsförmedlaren har då hittat en målgrupp som generellt sett har det lite svårare än andra och nu får de testa på hur det är att vara soldat i fem veckor, det berättar Paul Ramén, major och kompanichef på Försvarsmakten i Boden.

Dagens övning går ut på att sätta upp ett tält som deltagarna sen ska övernatta i. Trots att bara en av dem är norrlänning är de inte oroliga för kylan.

– Vi har ju förberett med eld och sånt så det ska nog inte vara några problem att tälta här ute.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer