En person har dött i covid-19 på äldreboendet i Karesuando och det finns misstanke om att fler äldre har smittats. ”Min förhoppning är att vi nu har koll på läget”, säger socialchef Håkan Dahlqvist. Foto: Johan Palomäki/Oddasat & Hans Sternlund/SVT

Provsvaren visar att fyra av nio på boendet är smittade

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen kom resultatet för de sista testerna som är gjorda på äldreboendet i Karesuando.

– Läget har förvärrats, säger socialchefen Håkan Dahlqvist vid Kiruna kommun.

På boendet i Karesuando fanns tio boende när utbrottet började. Av dem har en person dött och ytterligare fyra nu konstaterats smittade. Av personalen är det åtta personer som har testat positivt. För att klara den besvärliga situationen har de fått hjälp av personal som bor i centrala Kiruna, ungefär 18 mil bort.

– De bor tillfälligt i Karesuando och med hjälp av dem kan vi nu klara helgen, säger Håkan Dahlqvist.

Coronaviruset i Norrbotten

Fler tester kan bli aktuella

För att minska smittspridningen försöker de dela på de sjuka och de friska boende så gott det går och det är mycket mer resurskrävande. Håkan Dahlqvist vill inte säga om det är någon från boendet som vårdas på sjukhus men säger att de hela tiden får hjälp med att göra vårdbedömningar av läkarna på regionen.

– Min förhoppning är att vi nu har koll på läget. Men det är ju dagsbilder vi får med testningen så är det befogat tas nya tester, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet