Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon svarar chefen för psykiatrin i Norrbotten på varför länet toppar tvångsvården i Sverige. Foto: Erica Larsson/SVT

Psykiatrisk tvångsvård vanligast i Norrbotten – trots riskerna

Uppdaterad
Publicerad

Norrbotten är det län med flest tvångsvårdade i landet. Och nu visar en ny kartläggning vid Socialstyrelsen att patienter som tvångsvårdats inte får tillräckligt stöd efter utskrivning.

Det är stora regionala skillnader när det gäller antalet personer som får psykiatrisk tvångsvård, så kallad sluten LPT, enligt Socialstyrelsen. Flest tvångsvårdade i landet finns i Norrbotten, sett till antalet personer per 100 000 invånare. Även regionernas arbete för att undvika att behöva använda tvångsvård skiljer sig, uppger Socialstyrelsen.

Inte likvärdig vård

– I vissa regioner är det färre än 20 procent av patienterna som tvångsvårdas medan det i andra är närmare 60 procent. Det innebär att vården inte är likvärdig, säger Peter Salmi.

Tvångsvård ökar risken för suicid 

Patienter som tvångsvårdas har också ett omfattande behov av vård och omsorg efter att de kunnat skrivas ut. Två år efter utskrivning är det nästan varannan, eller 40 procent, som är beroende av ekonomiskt bistånd eller annan ersättning för sin försörjning. Motsvarande siffra för övriga befolkningen är bara fem procent. 

– Det leder till en försämrad socioekonomisk situation och riskerna för suicid eller att avlida av andra orsaker inom två år efter utskrivning är dessutom påtagligt högre för de som tvångsvårdats, säger Peter Salmi. 

Socialstyrelsen föreslår nu ett nationellt kunskapsstöd bör tas fram för tvångsvård, som kan motverka de regionala skillnaderna.

I videon svarar chefen för psykiatrin i Norrbotten på varför länet toppar tvångsvården i Sverige.

Andel personer som åtminstone vid ett tillfälle vårdades enligt sluten LPT, efter region, år 2021. Foto: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.