Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Länsstyrelsen i Norrbotten har varit utsatt för en pulverattack. På presskonferensen medverkar beredskapsdirektör Anders Öhlund, Kristoffer Stigson, räddningstjänsten Boden och Sofia Lund, polisens insatschef. Foto: Adam Berlin/SVT

Pulverbrevet till länsstyrelsen i Luleå var ofarligt

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort räddningspådrag pågick i Luleå under onsdagen sedan länsstyrelsen i Norrbotten fått in ett pulverlarm. Flera andra länsstyrelser har också drabbats och i Luleå har tre personer isolerats efter att ha varit i kontakt med försändelsen. Under onsdagseftermiddagen meddelar polisen  att försändelsen är ofarlig.

Under räddningspådraget deltog även polis och ambulans och brevet togs bort från länsstyrelsens lokaler.

– Ärendet har hanterats enligt rutin kring misstänkta försändelser och platsen spärrades av och brevet och personalen har isolerats i väntan på analys, säger länstyrelsens beredskapsdirektör Anders Öhlund.

Olaga hot mot grupp

Räddningstjänsten ledde insatsen i Luleå och polisen har bistått. En anmälan är upprättad och förundersökning påbörjad.

–  Brottsrubriceringen är olaga hot mot grupp men några detaljer vill vi inte gå ut med i nuläget, säger Sofia Lund, polisens insatschef.

Försändelsen ska analyseras och spårsäkras.

– Bedömningen är att försändelsen är ofarlig, säger polisen på sin hemsida.

Flera drabbade

Liknande larm har under förmiddagen kommit in i bland annat Nyköping, Västerås, Växjö och på Gotland och minst 18 av 21 länsstyrelser ska vara drabbade.

De tre personer som isolerades efter händelsen mår bra enligt länsstyrelsen. Polisen uppger under eftermiddagen att det inte finns några uppgifter om personskador.

Ingen misstänkt

Under torsdagen meddelar polisen att det fortfarande inte finns någon misstänkt i ärendet. Pulvretär skickat till NFC, Nationellt forensiskt centrum, för analys men det är okänt när ett svarkan komma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.