Räddningschefen i Pajala: ”Att få bort isproppen kan vi glömma”

Uppdaterad
Publicerad

Isproppen i Lainioälven skapar fortsatta problem och på onsdagen stängdes väg 886 i Kangos av på grund av höga vattenflöden. Nu grävs vägen av för att leda om vattnet och minska trycket från ismassorna.

Åtgärden innebär att hemtjänsten kan få tio mils längre resväg till personer med trygghetslarm.

– Bemanningssituationen inom äldreomsorgen påverkas så vi söker nu extra personal till våra verksamheter, säger Elisabeth Kostenius, säkerhetsansvarig vid Pajala kommun.

Vattnet har fortsatt att stiga

Redan den sex december rapporterades det om en eller flera isproppar i Lainioälven i Kangos och vattnet har fortsatt att stiga sedan dess. Under måndag morgon fick en man bosatt på byns camping undsättas med båt av räddningstjänsten då då vattnet som svämmat över väg 866 spridit sig vidare mot udden där byns campingplats finns.

”Stor risk proppen blir kvar”

Räddningstjänsten och Trafikverket har fattat beslut om att stänga av vägen efter att ha besiktat den under onsdag förmiddag.

Finns det planer på att försöka spränga bort isproppen?

– Isproppen är nog väldigt svår att få bort. Det blir en smäll och is i luften men det är stor risk att proppen ändå blir kvar när det är is i hela älven. En sprängning kan vi nog glömma, säger Bernt Holmström, räddningschef i Pajala kommun.

Om allt går enligt planerna ska väg 886 vara farbar igen i mitten på vecka 51.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.