Bild från släckningsarbetet i Jokkmokk. Foto: SVT

Räddningsinsatsen i Jokkmokk avslutad – ny stor brand

Publicerad

Räddningsinsatsen vid Stourravárre i Jokkmokks kommun har avslutats. Däremot fortsätter räddningstjänsten att bekämpa en större brand i närheten av Korpilombolo.

Räddningsinsatsen vid Stourravárre, i Jokkmokks kommun, har nu avslutats och överlämnats till markägaren för efterbevakning, det meddelades på länsstyrelsens webbsajt. Detta var den sista av de tre största skogsbränderna som härjat i länet.

Under gårdagen inträffade ett stort antal nya bränder, främst relaterade till åsknedslag. Tack vare snabb upptäckt och räddningsinsatser har man dock fått kontroll på samtliga.

Stor brand i Pirttiniemi

Däremot pågår ett släckningsarbete vid Pirttiniemi, söder om Korpilombolo, där en större brand upptäcktes vid 13-tiden igår. Räddningsinsatser pågår fortsatt vid Högberget och Fligget i Bodens kommun samt Lilla vänsberget i Överkalix kommun.

Enligt räddningstjänsten ska bränderna vara under kontroll och läget ska ha varit förhållandevis lugnt under natten. Inga av de nya bränderna har spridit sig till bebyggelse och det finns i nuläget ingen risk för evakuering.

”Följ eldningsförbudet”

Regnet som kommit under torsdagen bedöms inte vara tillräckligt för att påverka skogsbrandsrisken. Risk för åska och blixtnedslag som tänder nya bränder kvarstår. Därför uppmanar man, via länsstyrelsens webbsajt, alla till att följa det eldningsförbud som råder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder i Norrbotten 2018

Mer i ämnet