Det råder eldningsförbud i Norrbotten. Foto: SVT

Räddningstjänsten: ”Får rapporter om att folk inte respekterar eldningsförbudet”

Publicerad

Efter att ha fått rapporter om att folk eldat på olika ställen i Norrbotten går räddningstjänsten nu ut och uppmanar till att respektera eldningsförbudet.

SVT Nyheter Norrbotten rapporterade igår om den skogsbrand som startat i Jäkna, strax norr om Moskosel, efter att turister inte respekterat det eldningsförbud som just nu är gällande i hela länet.

Under helgen har fler personer brutit mot förbudet.

– Vi fick nyligen rapporter att folk inte respekterar eldningsförbudet. Häromdagen hade vi en skogsbrand som blev besvärlig där vi skickade räddningsresurser som fick jobba hela dagen för att man med mening startat en bränning ute på en myr, säger Mikael Andersson, ställöreträdande räddningschef i Luleå.

Vädjar till allmänheten

Nu uppmanar man folk som vistas i Norrbotten att följa anvisningarna.

– Vi får rapporter om att folk eldar, bland annat ute i skärgården i Luleå, och inte respekterar eldningsfärbudet. Vi har inte kapacitet för nya bränder, utan vi vädjar till folk att faktiskt respektera eldningsförbudet och vara strikta med det.

Han fortsätter:

– Nu är det så torrt djupt ner i markerna så det lilla vatten som kommer dunstar upp på en gång eller sugs upp avträden, så minsta lilla gnista kan ställa till med mycket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränder i Norrbotten 2018

Mer i ämnet