Foto: Branden i Klockarmyren i Jokkmokks kommun är en av bränderna som räddningstjänsten nu lämnat över till markägarna.

Räddningstjänstens stabschef: ”Det sprutar in larm”

Uppdaterad
Publicerad

Lite vila, mycket verkstad. Så har räddningstjänstens liv sett ut den senaste tiden. Under onsdagen fortsatte larmen att strömma in.

– Det sprutar in larm hela tiden. Det är svårt att få en specifik bild i mer än fem minuter, säger Bengt Nilsson, tillfällig stabschef på räddningstjänsten.

Tre nya på en dag

I nuläget hanterar räddningstjänsten fem bränder i länet. Två pågår i Boden, vid Högberget och Fligget utanför Gunnarsbyn. En annan härjar i Överkalix kommun, Lilla Vänsberget, en i Harads och en Korpilombolo-Pajala. Tre av dem blossade upp under onsdagen.

– De är mellan en till tre hektar. Den vi inte har koll på är i Harads. Den håller vi på att lokalisera just nu, säger Bengt Nilsson vid 19:15-tiden på onsdagen.

Nilsson tillägger också att branden i Korpilombolo-Pajala ligger väldigt otillgängligt, och därför är det svårt att avgöra hur stor den egentligen är.

Ingen vila för brandmännen

De tre bränderna i Jokkmokk, som tagit upp ett brandområde på runt 1000 hektar, är nu helt släckta. Nu är det istället markägare som sköter efterbevakningen. Men trots att Jokkmokksbränderna är avklarade måste brandmännen, som slitit i flera dygn, fortsätta arbeta.

– De fick vila lite, men nu är de på väg till Högberget i Boden. Ingen får vila här.

Skulle du säga att ni har kontroll på bränderna i nuläget?

– De fem bränder jag har radat upp har vi kontroll på, alltså i den meningen att de inte härjar fritt. De är alltså inte släckta men vi har koll på dem, säger Bengt Nilsson, tillfällig stabschef på räddningstjänsten.

Tacksam till allmänheten

Totalt sett har Norrbotten haft 58 bränder den senaste 1,5 veckan. Bengt Nilsson är tacksam över att allmänheten har varit så snabba med att ringa in och rapportera alla skogsbränder, något som har underlättat räddningtjänstens arbete.

– Allmänheten har varit pigg på att ringa in och det är jättejättebra. Vi är tacksamma att man gör det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder i Norrbotten 2018

Mer i ämnet