Radonhalten mäts på förskola

Publicerad

Den höga radonhalten i Vistträsk förskola har varit ett problem under de senaste åren och nu ska Älvsbyn kommun göra två nya mätningar.

– Det är inte trevligt med radon, så det är förstås jättebra att mätningarna fortsätter, säger Eva-Lisa Hellström, förskolechef vid Vistträsk förskola till SVT Nyheter Norrbotten.

Trots tidigare  åtgärder har radonhalten i  förskolans vilorum överskridit Strålskyddsmyndighetens riktvärde på 200 becquerel vid upprepade tillfällen.

De nya mätningarna ska genomföras under minst två månader mellan den 1 oktober 2017 och den 30 april 2018, skriver Piteå-Tidningen.

– Radonmätningen är mer tillförlitlig vintertid när det är kallt ute, men efterso det än så länge inte är någon kyla utan bara fukt ute så tror jag mätningarna skjuts upp ett tag, säger Eva-Lisa Hellström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.