Mats Leifland, styrelseordförande i Abecede, letar finansiärer. Foto: TT

Raggar pengar till start av gruvan

Uppdaterad
Publicerad

Om ett år kan gruvdriften i Pajala startas om köparen, Abecede, lyckas hitta finansiärer. Det hoppas bolagets styrelseordförande, Mats Leifland, på.

– Vi är glada att vi har kommit så här långt, säger Mats Leifland, styrelseordförande på Abecede. Allt höll ju på att försvinna 2015 och det hade varit en samhällsekonomisk idioti, säger han till SVT Nyheter.

Men fortfarande saknas pengar för att sätta igång. Överenskommelsen med konkursförvaltaren för Northland Resources innebär att Abecede köper hela gruvan utöver anrikningsverket som bolaget ägt sedan tidigare.

Northlandkonkurs

Fattas pengar

Mats Leifland vill inte säga hur mycket pengar som saknas för att starta gruvdriften men han pratar om ”ett antal hundra miljoner kronor”. Han hoppas på att lokala intressenter vill satsa på gruvan.

– Vår ambition är att få igång verksamheten igen men det förutsätter att gruvan underhållits väl under tiden av konkursförvaltaren, säger styrelseordföranden.

En annan förutsättning för en nystart är att Abecede får ta över tillstånden som krävs för gruvverksamhet. Det är Bergstaten som beslutar om bearbetningstillståndet och Länsstyrelsen om miljötillståndet.

Nya förutsättningar

Det är inte heller säkert att gruvtransporterna sker med de stora lastbilarna som förut.

– Förutsättningarna har förändrats sedan 2014 och vi undersöker tre olika alternativ, berättar Mats Leifland.

De tre alternativen är transporter på järnväg via Finland, via Luleå hamn eller via Narvik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Northlandkonkurs

Mer i ämnet