Skolinspektionen ser fortsatta brister vid Nya Raketskolan i Kiruna. Foto: Arkivbild/SVT

Raketskolan i Kiruna hotas med skärpta miljonböter

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionen riktar stark kritik mot Nya Raketskolan i Kiruna och kräver kommunen på en miljon i vite om inte en rad brister åtgärdas på mellanstadiet.

Myndigheten bedömer att det mesta är ogjort vad gäller tidigare krav.

Skolinspektionen pekar på att undervisningen uteblir i flera ämnen, elever får otillräckligt stöd och betyg sätts inte på rätt sätt.

Både i musik och i idrott och hälsa har elever i återkommande perioder saknat lärare, vilket är ett mönster som funnits även vid tidigare granskningar. Dessutom underkänns den lösning kommunen har gjort i musik från denna termin med ett bemanningsföretag, eftersom personen inte är anställd av skolan.

Tidigare krav

Redan 2022 kritiserades Nya Raketskolan av Skolinspektionen för brister i undervisningen och att olegitimerade lärare fått ansvara för betygsättningen. Kiruna kommun hotades då med ett vite på totalt 1,2 miljoner kronor för situationen på mellanstadiet och högstadiet.

Har på sig till juni

I höstas inkom Kiruna kommun med en redovisning av vidtagna åtgärder och rektorn har lämnat kompletterande uppgifter i januari i år. Efter det står det nu klart att åtgärderna för mellanstadiet inte är tillräckliga. Skolinspektionen kräver att Kiruna kommun har vidtagit de åtgärder som myndigheten kräver senast den 20 juni 2024 annars väntar ett vite på en miljon kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.