Råneåborna undrar vad som händer med deras dricksvatten

Uppdaterad
Publicerad

Brustna vattenledningar, dålig lukt och missfärgningar har varit vardagen för de drygt 2000 invånarna i Råneå under flera års tid. Kjell Vikström är en av Råneborna som menar att Luleå kommun varit dålig med att informera om vad som sker med deras dricksvatten.

Andträsket är en ytdricksvattentäkt, det medför att vattnet som kommer i kranen i hushållen i Råneå tas från ytan från vattentäkten. Ytvattentäkter är oftast väderkänsliga något som också få konsekvenser för kvalitén av vattnet i kranen.

Samhällets vattentäkt drabbades 2017 av blågrön algblomning och Råneborna fick varken dricka eller duscha under en dryg vecka.

Drevet kulminerade 2017

Redan 2016 började rånebon Kjelll Vikström att engagera sig för att bättra på vattenkvalitén i byn. Då hade många hushåll problem med trycket och brustna ledningar som vattenfyllde gräsmattor, speciellt under våren.

– Kommunen fick då fylla vattentornet för att få tryck i kranarna och ledningarna fick grävas upp, säger han.

Men det skulle dröja fram till sommaren 2017 och dess missöden innan kommunen skulle ta beslut om att hitta en annan lösning för dricksvattentillförseln till Råneå.

– Då det blev det akut och alla fick koka vatten och hämta det uppe vid torget. Då vaknade alla, då hade vi stormöten och kommunen kom och informerade och vi fick vattentankar. Där gick drevet, säger han.

Dåligt med information

Kjell Vikström har under många år med en handfull personer jobbat för att få till en bättre vattensituation i byn.

– Den informationen jag har, har jag skaffat själv, säger han.

Enligt honom har det varit enkelt för Luleå kommun att gå ut en gång i kvartalet och uppdatera byborna om vad som sker med situationen.

– Kommunen hade kunnat göra ett utskick till alla hushåll. Det är ju bara två postnummer här i Råneå, säger Kjell Vikström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.