Foto: SVT

Rasrisken stänger tre Luleåskolor

Uppdaterad
Publicerad

Tre skolor i Luleå kommun håller nu stängt på grund av den stora rasrisken.

– Vi vill inte riskera något, säger Marie Sundqvist, skyddsombud på Antnässkolan.

Under onsdagen beslutade personal och anställda inom Luleå kommun att stänga igen tre skolor på grund av rasrisk. Antnässkolan var först ut med att skicka hem sina 130 elever. Rektorn Ann-Charlotte Hallquist-Jonsson berättar att en av lärarna upptäckte att så kallade ljudskivor i taket ramlat ner i några klassrum tidigt på onsdagsmorgonen.

– Då tog jag beslutet att stänga den delen av skolan, men när vi sedan såg över snöläget på taket så togs beslutet att stänga hela skolan.

Rasrisk stänger skolor i Norrbotten

Stängd resten av veckan

Men enligt ett pressmeddelande från Luleå kommun upptäckte skolpersonal redan under tisdag eftermiddag att det fanns sprickor i taken i ett av klassrummen och matsalen.

– Vi vill inte riskera något och tog det säkra före det osäkra, säger Marie Sundqvist, skyddsombud på Antnässkolan.

Skolan kommer vara stängd under resten av veckan.

”Väntar på vårdnadshavare”

Några timmar senare beslutade rektorn Johan Eriksson att stänga igen Ormbergsskolan i Luleå.

– Vid lunch konstaterades att lågstadiedelen av skolan var utsatt för rasrisk och vi beslutade att alla elever i årskurs 1–3 fick lämna byggnaden. Så nu är de ute på skolgården och väntar på att deras vårdnadshavare ska komma och hämta dem.

Totalt har skolan 270 elever och 140 av dem går i den del som nu blivit utrymd.

– Det har fungerat väldigt bra. Föräldrar och lärare har ställt upp kanonbra, säger Johan Eriksson, rektor.

Under onsdagen ska skolan undersökas.

Flygteknikerelever skickas hem

Även en av två hangarer på Flygteknikercenter i Kallax har stängts av för verksamhet och alla elever på flygteknikerprogrammet har fått gå hem för dagen. Flygteknikcenters VD, Peter Lindberg, säger i ett pressmeddelande att de ska sopa av taken med helikopter på torsdag förmiddag.

– Det är viktigt att vi kan vistas i hangaren där ordinarie flygtekniker arbetar. Vi måste se till att all snö tas bort fortast möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rasrisk stänger skolor i Norrbotten

Mer i ämnet