Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se när Patrik Väätti visar runt var de stora råttorna finns vid gruppbostaden i Boden där han arbetar.

Råttproblem i Boden – Patrik står råttvakt vid gruppbostad

Uppdaterad
Publicerad

Under några veckors tid har ett gäng gnagare härjat i centrala Boden till många bodensares skräck. Två gruppbostäder på Parkgatan har särskilt stora råttproblem, berättar Patrik Väätti.

Råttproblemet har blivit så stort att de boende inte längre vågar sitta vid uteplatsen eller vädra sina lägenheter genom att ha balkongdörrarna öppna.

Patrik Väätti arbetar vid en av gruppbostäderna. Han beskriver råttorna som stora och feta och att de skrämt slag på flera av de boende i området.

Riktigt äckligt

– Det är ju äckligt för de springer omkring vid altanen, i buskarna och har också grävt en massa gångar på gården. Vi har ju odlat rabarber här men det känns ju inte så fräscht längre att äta dem, och ingen vill längre sitta och äta här ute i solen, säger Patrik Väätti.

Personalen har fått stå råttvakt för att de boende ska känna sig trygga.

– Någon måste ju se till att det inte kommer några råttor, det är ju så, säger Patrik Väätti.

Arg och upprörda

Nu riktar personal från de båda gruppbostäderna kritik mot det kommunala bostadsbolaget Bodenbo för att det dröjt så länge innan de agerat.

– Jag tycker det är förjävligt rent ut sagt. Vi har gjort massa felanmälningar och ringt under flera veckors tid utan någon respons. Och jag upplever inte att de tagit oss på allvar på en gång för först när jag gick ut med problemen på sociala medier så kom Bodenbo hit och tittade, säger Patrik Väätti.

Bodenbo svarar

Vid Bodenbo menar man att åtgärderna dröjt på grund av att man fick in en skriftlig felanmälan först den 11 juni. Men enligt säkra källor till SVT kom anmälan in tidigare än så.

– Vi har varit på den här bollen sen i torsdags förra veckan Sedan förstår jag att de på gruppbostäderna tycker att det här har varit en lång tid, säger Johan Johansson, vd vid Bodenbo.

Fortsatt missnöje bland boende

Men de som bor här säger att de även ringt under de här veckorna?

– Jag kan inte svara på det men det jag ser att felanmälan är registrerad i vårt system först den 11 juni, säger Johan Johansson.

Så vad gör ni åt problemet nu då?

– Vi har klippt bort buskar och vi har stoppat upp en vätestation med gift i, säger Johan Johansson.

Men de boende är fortfarande missnöjda.

– Mina kollegor har sett råttor i helgen och jag såg en i morse så problemet är ju inte åtgärdat, säger Patrik Väätti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer