Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här är stadsflyttens första tvångsinlösen.

Regeringen ger klartecken för tvångsinlösen i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad
Den segdragna tvisten mellan Kiruna kommun och Stena har kommit ett steg närmare en lösning. Regeringen ger kommunen tillstånd att lösa frågan genom expropriation.

Stena Metall har en metallåtervinning och hantering av miljöfarligt avfall på den aktuella fastigheten som ligger nära Kirunas nya centrum som är under uppbyggnad.

Kommunen och Stena har inte lyckats komma överens trots sju år av förhandlingar inte lyckats komma överens om villkoren för flytten av verksamheten till en annan plats.

Regeringens beslut om att bevilja expropriation innebär inte med automatik att frågan kommer att lösas genom tvångsinlösen. Men Kiruna kommun har under ett års tid möjlighet att ta ärendet till mark- och miljödomstolen om man fortfarande inte kommer överens.

Kommunen kan med andra ord sätta en hårdare press på motparten i förhandlingarna.

I klippet berättar Kirunas kommunalråd Gunnar Selberg (C) varför det är så bråttom med att få tillgång till marken och hur han ser på vem som ska betala för inlösen och flytten av Stenas verksamhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet