Foto: Isabell Höjman, TT

Regeringen ger sex miljoner till de nordligaste regionerna – vården måste ställas om

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har beslutat att ge Region Norrbotten – samt de tre övriga norregionerna – sex miljoner kronor.

Anledningen är att dessa regioner (Region Norrbotten, Region Västerbotten, Region Jämtland-Härjedalen och Region Västernorrland) måste ställa om vården då Sverige står inför betydande demografiska utmaningar. Situationen är särskilt tydlig i Norrbotten, uppger Region Norrbotten.

”Det är glädjande”

Så under 2019 får de fyra regionerna dela på sex miljoner.

– Det är glädjande att se att vårt demografiska försprång och vårt arbete med att skapa en nära vård och omsorg väcker intresse också nationellt, säger Lisbet Löpare-Johansson, utvecklingsdirektör inom Region Norrbotten i ett pressmeddelande.

Mer pengar senare

Pengarna är till för att skapa ett antal modellområden där man gemensamt testar arbetssätt för omställningen av hälso-, sjukvårds- och omsorgssystemen mot en god och nära vård. Enligt pressmeddelandet kommer regeringen även avsätt ytterligare medel för åren 2020-2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.