Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur regeringen utreder ukrainska flyktingars möjlighet till svenska personnummer – och varför det är en svår fråga. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Regeringen utreder ukrainares möjlighet till svenskt personnummer

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om svenskt personnummer och folkbokföring för ukrainska flyktingar analyseras just nu på regeringskansliet. Det berättar socialförsäkringsutskottets ordförande Jessica Rosencrantz (M).

Massflyktsdirektivet är utformat för att möta en tillfällig kris, men kriget i Ukraina har blivit långvarigt. Över 30 000 ukrainska flyktingar har nu varit i Sverige i över ett och ett halvt år.

Ukrainska flyktingar kan i nuläget, till skillnad från flyktingar med uppehållstillstånd, varken få svenskt personnummer, bank-id eller folkbokföra sig i Sverige.

Skapar stor vardagsstress

Den rådande situationen gör att den ukrainska gruppen får många problem i vardagen.

– Det är inte enkelt, men jag vet att regeringen ser behovet och analyserar det noga, säger socialutskottets ordförande Jessica Rosecrantz (M).

I klippet hör du hur regeringen arbetar med frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.