Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ukrainska flyktingar i Norrbotten berätta om situationer där avsaknaden av svenskt personnummer skapat problem. Foto: Kateryna Yemets/SVT

Ukrainska flyktingar i Norrbotten: Därför är det tufft utan personnummer

Uppdaterad
Publicerad

Svårt att söka vård, hyra bostad och kontakta myndigheter. Ukrainska flyktingar i Norrbotten vittnar om svårigheter i vardagen utan personnummer.

Över 900 ukrainska flyktingar finns i länet under skydd av massflyktsdirektivet. De flesta av dem antingen jobbar eller studerar.

Till skillnad från andra flyktingar, med uppehållstillstånd, har de i dagsläget ingen möjlighet att få svenskt personnummer.

Svårigheter i vardagen

Det ställer till problem i vardagen. Det kan handla om att få hjälp från vården, komma in barnens skol-app eller köpa saker på nätet.

– Jag jobbar och betalar skatt. Men det är svårt för mig att hitta en förstahandslägenhet utan personnummer, säger Olena Sorotsynska, numera projektledare i Luleå.

Alla ukrainska flyktingar som SVT Norrbotten talar med säger samtidigt att de inte vill klaga eftersom de är tacksamma för all hjälp de fått från svenskarna.

Hör om livet utan personnummer och bank-id i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.