Regeringen ser över minerallagen

Uppdaterad
Publicerad

Efter all kritik som framförts mot minerallagen ska lagen nu ses över. Det sa sameministern på en samisk konferens idag.

Regeringen kommer nu att se över minerallagen trots att den i sin nuvarande kom så sent som i augusti 2014.

– Vi har fångat upp de tydliga signaler som kommit oss till del och därför ser vi behovet av en översyn. Det här är viktiga signaler som vi har fått under lång tid, säger Alice Bah Kunhke.

Det var i samband med att sameministern besökte en nordisk samekonferens som hon aviserade att regeringen kommer att se över lagen.

– Självklart berör det här samerna men det berör ju många delar av samhället. Det var viktigt för mig att kunna säga det här idag och det känns bra att ha gjort det, sa Alice Bah Kunhke.

Konferensen som sameministern deltog i syftar till att ge FNs specialrapportör i urfolksfrågor kunskap om samernas situation i de nordiska länderna idag. På konferensen deltog förutom representanter för de nordiska sametingen och de nordiska regeringarna även FNs specialrapportör. Alice Bah Kunke var den enda minister som fanns på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.