25 samiska kranier grävdes upp i Lycksele på 50-talet och togs till Historiska Museet i Stockholm. 2019 skedde en återbregavningsceremoni. Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringen tillsätter samisk sanningskommission

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har nu beslutat att tillsätta en sanningskommission för att utreda statens övergrepp mot samer.

Sanningskommisionen ska enligt beslutet kartlägga och granska statens förda politik gentemot samerna i ett historiskt perspektiv och dess konsekvenser för det samiska folket.

– Det är nu dags att det samiska folkets historia och verklighet kommer fram i ljuset. Sanningskommissionen har ett stort och viktigt arbete framför sig med att granska statens övergrepp mot det samiska folket och enskilda samer, såväl historiska som de övergrepp och diskriminering som fortsätter än idag, säger Marie Persson Njajta, sammankallande för Sametingets styrgrupp för en sanningskommission i ett pressmeddelande.

Sprida kunskap

De direktiv sanningskommissionen fått innebär att den ska kartlägga och granska, synliggöra, analysera och belysa konsekvenserna av den förda politiken gentemot det samiska folket.

Kommissionen ska även sprida kunskap om och öka den allmänna förståelsen för samernas historia och hur historiska oförrätter påverkar dagens villkor för samerna, delta i den allmänna debatten och medverka i olika former av utbildnings- och informationsverksamhet.

– Kommissionen har fått ett brett mandat för att kunna vända på varje sten. Ett viktigt uppdrag för kommissionen är att föreslå åtgärder som ska leda till upprättelse och en förändring, säger Marie Persson Njajta.

Uppdraget ska redovisas 2025

Inga ledamöter har ännu utsetts till kommissionen.

Den 1 december 2025 är det tänkt att uppdraget ska redovisas.

Bakgrund Sanningskommissionen

• Sametingets arbete för en sanningskommission har pågått under flera års tid. 2012 lämnades en motion in till Sametingets plenum angående en samisk sanningskommission. Motionen antogs enhälligt av Sametingets plenum i maj 2014. 2015 inledde Sametinget ett samarbete med Diskrimineringsombudsmannen (DO).

• I slutet av september 2021 erhöll Sametinget ett första utkast på direktivet för sanningskommissionen. Under oktober 2021 har sanningskommissionsarbetet varit inne i en intensiv fas vad gäller dialog om direktiven för en sanningskommission gentemot departementet. Den 27 oktober beslutade Sametingets styrgrupp att ställa sig bakom det slutliga utkastet på direktiv.

Källa: Sametinget

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.