Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Holger Torneus i Jukkasjärvi ska avlägga vittnesmål till sanningskommissionen. På sin gård driver han jordbruk enligt lantalaisetkulturen. Foto: Hans Sternlund/SVT

Holger i Jukkasjärvi: ”Vi får en chans att lägga fram vår historieskrivning”

Uppdaterad
Publicerad

Jordbrukaren Holger Torneus i Jukkasjärvi anser att den svenska historieskrivningen har glömt bort den meänkielitalande befolkningen som kallar sig lantalaiset.

Nu avlägger han sitt vittnesmål för sanningskommissionen.

På gården vid Torne älv har Holger Torneus släkt bedrivit jordbruk i obruten följd sedan 1700-talet. Mycket sköts som det alltid har gjort. Bland annat slår de omkring tio hektar ängar som torkas på hässjor enligt det gamla sättet.

För honom är jordbruket ett sätt att uttrycka den gamla lantalaisetkulturen.

”Vi har blivit berävade många rättigheter”

Men allt är inte som det har varit.

– Vi har blivit berövade många rättigheter som är en del av vår kultur. Det har varit inskränkningar av jakt, fiske och markanvändning. Och man har upplåtit användningen till andra än vi, säger han.

Holger Torneus har valt att lägga fram sitt vittnesmål till sannings- och försoningskommissionen för tornedalingar, lantalaiset och kväner.

Han kräver att det ska inrättas en myndighet eller en institution som ska tillvarata lantalaisetkulturens intressen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer