I klippet bryter 84-årige tornedalingen Sune Svaneblom tystnaden. I 70 år har han burit på de brutala övergreppen. Foto: Anders Öhlund/SVT

Sune bryter 70 års tystnad – piskades blodig av skolfröken

Uppdaterad
Publicerad

Att prata finska i arbetsstugorna i Tornedalen kunde betyda stryk för skolbarnen. Efter 70 års tystnad träder nu 84-årige Sune Svaneblom fram och berättar sin historia.

De svenska övergreppen mot tornedalingarna utreds just nu av en Sanningskommission som regeringen tillsatt.

Mellan 1902 fram till början av 1950-talet gick tusentals norrbottniska barn i skola i arbetsstugorna. Syftet var att försvenska de finsktalande tornedalingarna och barnen fick både arbeta och lära sig svenska.

– Jag slogs blodig av skolfröken för att jag pratade finska på rasten. Hon kom med piskkäppen i högsta hugg, säger Sune Svaneblom.

Han fick ordentligt med stryk men misshandeln var inte över.

– När hon på morgonen såg att sängkläderna var blodiga fick jag en omgång till. Jag kunde inte sitta på två veckor.

Läkaren drog ut och mätte tungan

Sune gick i arbetsstugan i Karungi under sju år fram till 1952. När staketet som omgav stugan rasade ihop sattes istället taggtråd upp. Barnen på insidan skulle inte blandas ihop med de övriga byabarnen.

Han utsattes också för övergrepp hos en piprökande läkare.

– Han mätte fram- och bakhuvud, käken och tänderna. Sedan drog han ut tungan och mätte den också.

”Bara präster och lärare som skrivit historien”

Sune Svaneblom vill inte återvända till platsen där han blev trakasserad och misshandlad. Men han vill berätta och har därför skrivit ett brev till Sanningskommissionen om sina erfarenheter.

– Vad som hände i arbetsstugorna har förtigits under många år. Det är bara präster och lärare som skrivit historien. Nu måste vi som drabbades av försvenskningen också få våra röster hörda.

I videon ovan hör du Sune Svaneblom berätta om hur han slogs blodig på arbetsstugan i Karungi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.