Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Före detta riksdagsledamoten Bengt Niska anser att Sverige är skyldiga tornedalingarna en ursäkt för övergrepp som bland annat skallmätningar. Foto: Anders Öhlund/Arkivbild/SVT

Staten utreder övergrepp mot tornedalingar

Uppdaterad
Publicerad

Just nu reser Sannings- och försoningskommissionen runt i Tornedalens byar. Före detta riksdagsledamoten Bengt Niska kräver en ursäkt – omedelbart.

– Nu vill vi ha en ursäkt av Sverige för alla övergrepp mot tornedalingarna under åren. Det brådskar, säger han.

Kravet har framförts till Sannings- och försoningskommissionen, som under sin resa samlar in berättelser.

– ”Storsvensken” lever och vi har fortfarande kvar en överrock. Men den blir mindre för varje år, säger Bengt Niska.

Skallmätningar och språktvång

Kommissionen som är tillsatt av regeringen ska granska de övergrepp som förekommit från svensk sida under åren. Det handlar framförallt om skallmätningarna och tvånget att tala svenska i skolorna. 2022 är kommissionen klar med sitt arbete.

– Samerna fick en ursäkt för övergreppen från Sverige. Vi får se var vi landar om det också blir en ursäkt till tornedalingarna, säger Elisabet Fura, ordförande i Sannings- och försoningskommissionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.