Krislägetsavtalet är nu aktiverat inom sjukvården i Norrbotten. Hör reaktionen från Vårdförbundets ordförande, Camilla Eriksson Sundberg. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Extremt läge i vården – SKR säger ja till att krislägesavtalet aktiveras i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Region Norrbotten aktiverar nu sitt krislägesavtal för vissa delar av personalgruppen. Detta innebär bland annat att anställda kan arbeta uppemot tolv timmar i sträck.

På fredagen har SKR  (Sveriges Kommuner och Regioner) beslutat att avtalet ska aktiveras.

– Det här var väntat, säger Camilla Eriksson Sundberg, Vårdförbundets ordförande i Norrbotten.

Coronaviruset i Norrbotten

Just nu vårdas 57 personer på sjukhus för covid-19. Region Norrbotten beskriver situationen som extremt ansträngd och tidigare i veckan fick de vända sig till Västerbotten för hjälp. Anledningen är att sjukhusen är så gott som fullbelagda.

– Läget är väldigt allvarligt och ansträngt. Vi aktiverar krislägesavtalet för några arbetsplatser, men jag vill betona att hela vårdkedjan är mycket tungt belastad, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson, regiondirektör.

”Högre nivåer än någonsin”

Under fredagen kommer Region Norrbotten att aktivera sitt krislägesavtal, vilket Kuriren var först med att rapportera om. Avtalet innebär bland annat att de som jobbar 34 till 36 timmar i veckan kan få jobba uppemot 48 timmar.

– Det är ett extremt pressat läge. En redan slutkörd personal kommer få ännu mer jobb på grund av att det blir värre och värre. Smittspridningen är på högre nivåer än vad den någonsin har varit. Det gäller även belastningen på våra enheter, säger Kenneth Backgård, regionråd (SJVP).

Krislägesavtalet innebär också att de anställda som berörs även får dubbelt så hög månadslön.

– Vi har inte räknat på hur mycket det kommer att kosta, det är inte viktigt. Vi har bra ekonomi i regionen, det är tur i ett sådant här läge, säger Kenneth Backgård, regionråd (SJVP).

Han fortsätter.

– Det här är inget positivt för personalen, även om man får mer betalt får man slita ännu mer.

Anställda får dubbelt så hög månadslön

Vårdförbundet har under en lång period velat att Region Norrbotten ska aktivera krislägesavtalet och i våras fick regionen skarp kritik från vårdpersonalen. Men det är alltså först nu Region Norrbotten agerar.

– Vi har fått en redovisning på att läget är betydligt värre nu än i våras, och det kanske var rätt att avvakta med att aktivera ett avtal tills det verkligen bränner till, säger Kenneth Backgård, regionråd (SJVP).

Hur länge kommer krislägesavtalet att vara aktiverat?

– Det är nästan omöjligt att säga. Har man en gång aktiverat avtalet kan man aktivera det när man behöver. Men det kan bli inpå sommaren.

Personalgrupper som berörs/ Detta är ett krislägesavtal

Personalgrupper som berörs:

  • Akut-och omhändertagande, samt covid-IVA i Piteå
  • AN/OP – IVA i Sunderby sjukhus och Gällivare (hanterar IVA-patienter samt söver, ger smärtlindring)
  • Intermediärvårdsavdelningen Sunderby sjukhus (hanterar inlagda patienter)

Detta är ett krislägesavtal

Krislägesavtalet reglerar villkor och ersättningar för arbetstagare som arbetar vid krisläge.

Med krisläge avses enligt avtalet en händelse som innebär allvarliga samhällsstörningar och som medför omfattande eller avgörande påverkan på personalförsörjningen i en kommuns eller regions verksamhet.

Just nu har sju regioner aktiverat ett krislägesavtal: Stockholm, Jönköpings län, Västerbotten, Uppsala, Gävleborg, Dalarna och Norrbotten.

Källa: Sveriges kommuner och regioner (SKR)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet