– Det är den tredje sommaren som vi har ett besvärligt läge. Jag hoppas att nästa sommar inte blir på det här sättet, säger regiondirektör Ulf Bergman. Foto: Pressfoto/Regionnorrbotten/SVT

Region Norrbotten går upp i stabsläge

Uppdaterad
Publicerad

Brist på vårdplatser och ökad covid-smitta. På onsdagseftermiddagen meddelade Region Norrbotten att de går upp i stabsläge.

– Jag hoppas att nästa sommar inte blir på det här sättet, säger Ulf Bergman, tillförordnad regiondirektör Region Norrbotten.

Stabsläge innebär att beredskapen inom regionen höjs. Konkret handlar det bland annat om att samarbetet mellan länets sjukhus förstärks.

– Vi kan följa läget noggrannare och agera om det skulle vara fullt på vårdavdelningarna. Vi kan snabbare sammanställa en regional katastrofledning, säger Ulf Bergman.

Orsakerna till att beredskapen höjs är att smittspridningen av covid-19 ökar och att det finns för få vårdplatser. Stabsläge är det första av de tre beredskapslägen som finns i Region Norrbotten: stabsläge, beredskapsläge och katastrofläge.

Svårigheter ur både vård- och arbetsmiljöperspektiv

Om läget blir värre kan detta innebära långa väntetider på akutmottagningar, och svårigheter ur både ett vård- och arbetsmiljöperspektiv, berättar Ulf Bergman.

Hur ska man tänka som privatperson?

– Om man blir sjuk söker man vård som vanligt. Och försöka undvika att bli smittad eller smitta andra med covid. Hälsa inte på farmor på boendet om man känner sig lite förkyld, allra minst nu under evenemangshelgena nu på sensommaren, säger regiondirektören.

”Tredje sommaren med besvärligt läge”

De största bristerna på vårdplatser är på Sunderby sjukhus och inom de kirurgiska vårdplatserna i länet.

Hur känner du inför situationen just nu?

– Ja, det är den tredje sommaren som vi har ett besvärligt läge. Jag hoppas att nästa sommar inte blir på det här sättet. Vi måste vi vidta fler åtgärder, bland annat gällande kompetensförsörjning. Det finns ett jobb att göra, säger Ulf Bergman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.