16 inlagda patienter på Sunderby sjukhus är dessutom smittade med covid-19. Region Norrbotten uppmanar till försiktighet inför festivalen Putte i parken. Foto: Adam Ihse, TT

Region Norrbotten inför folkfesten: ”Pandemin inte över – smittspridningen ökar”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen drar Putte i parken igång i Luleå. Men Region Norrbotten höjer ett varningens finger till festivalbesökarna då smittspridningen av covid-19 tagit ny fart.

– Vi ser att allt fler som läggs in på sjukhus av olika orsaker också testar positivt för covid-19, säger Anna Pohjanen, divisionschef Länssjukvård 2.

Trots att det är sommar ökar spridningen av covid-19 i länet. På Sunderby sjukhus i Luleå är 16 inlagda patienter också smittade med covid-19 och regionen vädjar till norrbottningarna att iaktta försiktighet.

– I morse var det 16 som visat positivt. Nu är det 15 och en misstänkt så det kan ju ändras under en dag, säger Anna Pohjanen.

Ligger inne av andra orsaker

Vårdas de här 16 patienterna för just covid?

– Nej, de ligger inne av andra orsaker men har visat positivt på covidtest. Men det kan ju vara någon av dem som blir sämre på grund av att de även smittats av covid, säger Anna Pohjanen.

Har ni sett några tendenser på att folk blir allvarligare sjuk av covid nu?

– Nej, det finns inget i nuläget som talar för att folk är sjukare, säger Anna Pohjanen.

”Viktigt att vi respekterar varandras hälsa”

Rådet är, precis som tidigare, att du som har förkylningssymptom ska undvika att vistas i närheten av andra.

– Det är viktigt att vi respekterar varandras hälsa. Även om inte just du blir allvarligt sjuk kan covid-19 innebära ett allvarligt hälsotillstånd för någon i din närhet, säger Jonas Hansson, biträdande smittskyddsläkare i ett pressmeddelande från regionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Norrbotten
Mer Nyheter