Foto: TT-bild

Nytt förslag – drygt 50 miljoner extra till primärvården

Uppdaterad
Publicerad

Nästa år kan alla norrbottningar förvänta sig mer satsningar inom primärvården. Detta efter ett förslag från regionstyrelsen som nu vill skjuta till närmare 50 miljoner extra.

Under 2019 vill regionsstyrelsen i Region Norrbotten lägga 1104 miljoner på primärvården, alltså en ökning med 47,4 miljoner. Än så länge är detta bara ett förslag men eftersom att den nuvarande ledningen ( S, V och MP) fortfarande har majoritet räknar man med att förslaget går igenom.

Gratis inkontinenshjälpmedel

Regionstyrelsens ordförande, Glenn Berggård (V), säger att runt 14 miljoner kommer att läggas på gratis inkontinenshjälpmedel och avgiftsfritt pneumokockvaccin för riskgruppen 65+ år. Men gratis vaccin röstade man igenom redan i april i år, detta kommer alltså bara att fortsätta gälla.

– Vi hoppas att norrbottningarna ska bli bättre på att vaccinera sig. De har varit dåliga på att vaccinera sig mot influensan, säger Glenn Berggård (V), regionstyrelsens ordförande.

Satsning på hemsjukvård

Men de som kommer att märka av satsningen allra mest är de personer som precis kommit hem från sjukhuset men fortfarande behöver vård, enligt Glenn Berggård.

– Primärvården kommer få resurser att vara nav för hemtagna från sjukhuset. De kommer märka att det blir en smidigare process än tidigare. Hälsocentralerna behöver möjligheter att få vara delaktiga och göra individuella planer för de människorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.