Region Norrbotten går upp i stabsläge – hög sjukfrånvaro

Uppdaterad
Publicerad

Influensa, covid-19 och höga sjuktal bland medarbetarna. Läget i Region Norrbotten ser ut att vara kritiskt inför jul- och nyårshelgerna och därför har regionen nu valt att gå upp i stabsläge.

– Vi följer situationen noggrant för att se hur det utvecklar sig. Att vi samtidigt hanterar influensa, covid-19 och sjukfrånvaro inom vården är en påfrestning för oss, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson, regiondirektör.

Utöver att det råder ett högt sjuktal hos personalen så råder det även en hög beläggning på ett flertal vårdavdelningarna.

Coronaviruset i Norrbotten

Det här ska enligt Anna-Stina Nordmark Nilsson ses som en första signal där den regionala krisledningen samlas och följer upp läget för sjukvården dagligen.

Förstärkningsläge nästa nivå

I det här läget anser hon att det inte aktuellt att kalla in personal från sin jul- och nyårssemester.

– Så länge inte fler insjuknar i covid-19 samt att influensan har en lägre påverkan på Norrbottningarna och fler medarbetare blir sjuka eller har barn som blir sjuka så kommer det att gå ihop, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Om detta sker kommer Region Norrbotten att behöva gå in i nästa läge. Ett så kallat förstärkningsläge och det är först då som det kan vara tal om att julledig personal kan komma att behöva avbryta sin julledighet.

Det tredje läget är till exempel när det sker en katastrofsituation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet