Anna Pohjanen är självkritisk och ser att verksamheter har en tendens att bolla en patient mellan sig. – Det tycker jag vi ska sluta med, säger hon. Foto: Simon Eliasson/Region Norrbotten

Region Norrbotten självkritiska: ”Vi har spelat för mycket patient-pingis”

Publicerad

Region Norrbotten är självkritiska och medger att de allt för ofta låter verksamheter bolla patienter mellan varandra.

– Det vi ofta misslyckas med, tycker jag, är att samordna vården för patienten, säger Anna Pohjanen, divisionschef för länssjukvården.

Lena Strand i Luleå har väntat i fem år på en ändtarmsoperation som skulle kunna sätta stopp för alla hennes urinvägsinfektioner och ett isolerat liv.

Hon har genomgått två operationer för inkontinens men den tredje blev avbokad på grund av pandemin, samtidigt som hon alltså fortfarande väntar på sin operation av ändtarmen.

”Vi är alldeles för seriekopplade”

Anna Pohjanen, divisionschef för länssjukvården, känner inte till Lenas fall och vill inte kommentera det specifika fallet. Hon känner dock igen bilden av att saker sker för långsamt och vill att sjukvården ska förbättras.

– Vi är alldeles för seriekopplade. Det vill säga att vi gör en sak sdaen måste man vänta på nästa sak, och sedan efter vi gjort den måste man vänta. Då kan det bli ett väldigt långdraget förlopp.

Hon fortsätter:

– Om hon har varit inne i rullarna sedan 2016 så är det sannolik så att hon har drabbats av långa ledtider i hela serien.

Längre tid ta hand om missnöjda patienter

Efter sommaren planerar Region Norrbotten att starta upp ett nytt bäckenbottensteam vid Sunderby sjukhus och börja med inkontinensoperationer i Kalix.

Region Norrbotten har bland de längsta väntetiderna i Sverige när det gäller operationer och förutom att det drabbar patienterna så är det dåligt för regionen.

– Det skapar en svår situation för patienten och skapar merarbete för vården. Det tar dubbelt så lång tid att ta hand om en patient som är missnöjd, med rätta därför att de har fått vänta, än vad det gör att ta hand om någon som har fått komma i rätt tid, säger Anna Pohjanen, divisionschef för länssjukvården.

Hör henne förklara mer om situationen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.