Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Regionrådet Linda Frohm (M) anser att de inte gör något fel eftersom att vuxna inte ska prioriteras i uppdraget. Foto: SVT

Regionrådets svar till tandvårdsuppropet: Vuxna är inte vårt uppdrag

Publicerad

Partier och organisationer som skrivit under tandvårdsuppropet upplever att Region Norrbotten lämnar Överkalix i sticket när Folktandvården enbart tar emot barn och vuxna intygspatienter. Regionen menar däremot att de uppfyller sitt uppdrag – och där innefattas inte vuxna.

– Vuxentandvården är inte Folktandvårdens uppdrag. Vi har prioriterade grupper som vi ska ta hand om. Det är oerhört viktigt att vi klarar av att ta hand om alla våra barn för det är där grunden till bra tandvård och tandhälsa ligger, säger regionrådet Linda Frohm (M).

Ska inte störa privata marknaden

I Överkalix finns det en privat tandläkare, som enligt kommunalrådet, har långa väntetider. Regionrådet menar däremot att Region Norrbotten inte ska konkurrera med privata aktörer och att de måste fokusera på att klara sitt uppdrag i hela länet.

– Vi kan stötta upp för vuxna också, men först måste vi klara vårt uppdrag i hela länet och där finns inte vuxna med. Det är viktigt att vi inte går in och stör den privata marknaden. Jag hoppas verkligen att det kan komma fler nyetableringar för det behöver vi just nu, säger regionrådet Linda Frohm (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer