Hör Överkalix kommunalråd om varför de sätter igång ett uppror kring tandvården. Foto: SVT

Tandvårdsupprop i Överkalix – kräver tillbaka Folktandvården

Uppdaterad
Publicerad

Flera organisationer och partier av olika färg har tillsammans skrivit under ett upprop för att få tillbaka Folktandvården till Överkalix. Invånarna hänvisas numera till den privata tandläkaren – eller närliggande kommuner.

– Det känns som ett stort svek. Man backar ur och lämnar oss i sticket, säger kommunalrådet Anne Jakobsson (S)

Folktandvården i Överkalix tar sedan en tid tillbaka bara emot barn och vuxna med intyg. Anledningen är att Region Norrbotten har brist på läkare och ett pressat ekonomiskt läge.

Därför ställer sig Socialdemokraterna, Moderaterna, PRO, SPF och flera andra organisationer och partier bakom ett upprop till regionen för att få tillbaka folktandvården.

– Vi kan inte stillatigande se på när man tar bort den livsnödvändiga servicen i vår kommun, säger kommunalrådet Anne Jakobsson (S).

Vuxna ingår inte i uppdraget

Regionrådet Linda Frohm (M) menar dock att vuxna ligger utanför Folktandvårdens uppdrag och att de inte ska konkurrera med privata aktörer.

– Det finns ingen sådan konkurrenssituation och i städerna finns det både privata tandläkare och folktandvård, säger Anne Jakobsson.

”Måste åka 10-20 mil för att laga en tand”

Berit Drugge, PRO Överkalix, har en kraftig infektion i munnen och hade turen att få en akut tid hos den enda privata tandläkaren i byn. Samma tandläkare har nämligen annonserat i veckans nummer av det lokala reklambladet att det inte finns fler akuttider fram till jul.

– Jag vet inte hur jag skulle ha gjort om jag inte fick komma in akut. Vem vill komma hit och bo kvar här när man måste åka 10-20 mil för att laga en tand, säger Berit Drugge.

I klippet hör du mer om uppropet i Överkalix

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.