Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Tomas Josefsson berätta varför friskvårdsavtalet dras in

Inga mer friskvårdsavtal hos folktandvården – personalbristen har förvärrats

Uppdaterad
Publicerad

I september 2019 avslutades möjligheten att teckna frisktandvårdsavtal i Region Norrbotten. ”Den ökade personalbristen har inneburit att man nu blivit tvungen att lägga avtalen på is”, säger folktandvårdens divisionschef Tomas Josefsson.

Tidigare har möjligheten att teckna eller förlänga avtalet slopats i några av Norrbottens kommuner, bland annat i Luleå och Boden. Nu läggs avtalet på is inom hela Region Norrbotten.

Avbryter inte avtalen

Det betyder att den som har ett avtal i dag, inte kommer bli erbjuden att förlänga det. Thomas Josefsson berättar att folktandvården inte kommer avbryta avtalen i förtid, utan kommer fullfölja det tills dess att avtalet går ut.

– Att avtalet från början slopades i några kommuner, beror på lokala beslut beroende på hur många patienter varje mottagning hann med. Nu har personalbristen förvärrats ytterligare och då har man fattat beslut att inte längre erbjuda nya frisktandvårdsavtal, säger han.

Ett frisktandvårdsavtal innebär regelbunden tandvård till ett fast pris.

Personalbristen har blivit värre

Det har länge varit känt att det råder personalbrist inom tandvården i Norrbotten och situationen ser inte ut att bli bättre.

– Det har blivit värre och värre. Det är ett väldigt stort glapp mellan arbetsför befolkning och patienter, säger Tomas Josefsson.

• Undersökning

• Lagningar

• Rotfyllningar

• Förebyggande vård

• Tandstensskrapning

• Tandutdragning

• Behandling av bettbesvär

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer