Friskvårdspatienter prioriteras inte först

Detta gäller om du vill avsluta ditt avtal

Uppdaterad
Publicerad

Den som fortfarande har ett frisktandvårdsavtal konkurrerar med barn, äldre och akuta fall om en tid hos tandläkaren. ”Det är hård konkurrens om de bristfälliga resurser som finns”, säger Tomas Josefsson på folktandvården.

Den som fortfarande har ett frisktandvårdsavtal och betalar en fast kostnad för regelbunden tandvård prioriteras ändå inte först i kön. Det innebär att vissa betalar varje månad med små chanser att få träffa en tandläkare.

Ingen rätt att kräva pengarna tillbaka

Enligt konsumentverket finns ingen anledning att kräva pengarna tillbaka eftersom folktandvården tänker fullfölja alla frisktandvårdsavtal.

– De avtal som finns försöker vi naturligtvis leva upp till, men vi tecknar inga nya avtal och vi tecknar ju inte om avtal som går ut, säger Tomas Josefsson.

Patienten kan inte heller säga upp avtalet när som helst utan att ange orsak. Folktanvården kan säga upp avtalet om patienten missat flera besök eller om månadsavgiften inte betalats, exempelvis.

Detta gäller om du är missnöjd med avtalet

När avtalet är uppsagt upphör det först efter den sista dagen i innehavande månad. Om du betalat en årsavgift, återbetalas den utifrån de månader som är kvar av avtalsperioden. Den som är missnöjd med sitt friskvårdsavtal hänvisas i första hand till behandlande tandläkare eller tandhygienist och i andra hand till chef på mottagningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer