– Jag förstår att man är orolig, säger chefläkaren Pia Näsvall. Hör vad hon tänker om sjukhuspersonalens kritik kring att de måste vänta på vaccin till slutet av februari. Foto: Filip Hannu

Region Norrbottens svar till sjukhuspersonalens kritik: ”Vi följer Folkhälsomyndigheten”

Publicerad

Sjukhuspersonal på Sunderby sjukhus är kritiska till att de får vaccineras först i slutet av februari. Men regionen står fast vid sitt beslut – och hänvisar till att de äldre löper störst risk att bli svårt sjuka.

I Norrbotten är planen att sjukhuspersonalen ska börja vaccineras i slutet av februari. Andra regioner har valt att prioritera sjukhuspersonalen i sitt vaccinationsprogram, för att säkra upp vården då de jobbar nära patienter med covid-19.

Prioriterar äldre om det krävs

I Norrbotten är snart alla kommuner färdiga med att vaccinera personer på äldreboende, de med hemsjukvård samt deras personal. Efter detta ska man gå vidare till priogrupp 2. I den gruppen finns både personer över 70 år och sjukvårdspersonal, och i Norrbotten kommer man att prioritera de äldre om det krävs.

– Jag förstår verkligen att man känner sig orolig och vill få vaccin. Men det är ändå så att vi följer inriktningen från Folkhälsomyndigheten att vaccinera de som löper störst risk att bli svårast sjuka först, säger Pia Näsvall, chefläkare vid Region Norrbotten.

Sparar vaccin – trots uppmaningen

Folkhälsomyndigheten har uppmanat alla regioner att använda upp alla vaccindoser och inte spara för att säkra en andra dos. Trots det har Region Norrbotten valt att spara ett visst antal för att säkra ett fullgott skydd om det skulle bli problem med leveranserna.

– Vi ser på leveranserna vi har fått att om vi hade vaccinerat upp allt så blir det en väldigt lång väntan för de som ska få dos två. Vi ska försöka hålla oss till de här veckorna som är fastställda, säger Pia Näsvall, chefläkare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.