Hör sjukhuspersonalens kritik kring att de får vaccineras tidigast vecka sju. – Vi jobbar med svårt sjuka patienter och är inte vi närvarande kan vi inte ge en god intensivvård, säger Berit Flink, narkosläkare. Foto: Filip Hannu

Sjukhuspersonal på Sunderby sjukhus kritiska när de tvingas vänta på vaccin: ”Vi har stått i fronten”

Publicerad

Region Norrbotten har planerat att börja vaccinera personalen på Sunderby sjukhus först i slutet av februari. Vilket sjukhuspersonalen ställer sig kritiska till.

– Trodde Region Norrbotten skulle prioritera sin personal, säger Carina Nilsson, sjuksköterska och skyddsombud.

Flera kommuner i Norrbotten börjar vara färdiga med att erbjuda första dosen vaccin till de på äldreboende, de med hemsjukvård samt personal som träffar dessa grupper. När grupp 1 är färdigvaccinerade övergår man till grupp 2 (se listan nedan).

Äldre vaccineras före sjukhuspersonal

Mycket hänger på när – och om – Astra Zeneca kommer att kunna leverera stora mängder doser. Men om regionen tvingas välja mellan de som är 70 år och äldre och personalen på sjukhus – så kommer de att välja de äldre. Och detta får skarp kritik av både läkare, sjuksköterskor och undersköterskor.

Coronaviruset i Norrbotten

– Naturligtvis trodde vi att Region Norrbotten skulle prioritera sin personal likt andra ställen i Sverige. Det var en besvikelse när vi fick veta att vi skulle vänta till vecka 7, säger Berit Flink, narkosläkare på Sunderby sjukhus och skyddsombud för Läkarförbundet.

Hon fortsätter:

– Vi uppskattar att man har prioriterat den äldre befolkningen som bor inom kommunalt boende, hemsjukvård och deras vårdare. Men sedan tycker vi nog att man ska titta på oss inom vården.

Vaccinerar de med störst risk att bli svårt sjuk först

Region Norrbotten står dock fast vid sitt beslut och menar att de bara följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer

– Jag förstår verkligen att man känner sig orolig och vill få vaccin. men det är ändå så att vi följer inriktningen från Folkhälsomyndigheten att vaccinera de som löper störst risk att bli svårast sjuka först, säger Pia Näsvall, chefläkare vid Region Norrbotten.

Såhär ser Region Norrbottens vaccineringsplan ut:

Fas 1 (startad 27 december 2020)

  • Personer som bor på särskilda boenden för äldre eller som har hemtjänst.
  • Personal inom äldreomsorg, hälsovård och sjukvård som arbetar nära personer som bor på särskilda boenden eller som har hemtjänst.
  • Nära hushållskontakter till personer som har hemtjänst.

Fas 2 (beräknas starta februari 2021)

  • Övriga personer som är 70 år och äldre, där de äldsta vaccineras först.
  • Personer som är 18 år och äldre och som får insatser enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Detta gäller även personer som är 18 år och äldre och som har beslut om assistansersättningenligt socialförsäkringsbalken (2010:110).
  • Personal inom vård och omsorg (inklusive LSS) som arbetar nära patienter och omsorgstagare.

Fas 3 (beräknas starta mars 2021)

  • Övriga personer i åldern 18–69 år som tillhör en riskgrupp.

Fas 4 (beräknas starta april 2021)

  • Övriga personer som är 18 år eller äldre och inte tillhör en riskgrupp

Regionens mål är att så många som möjligt som är 18 år eller äldre som befinner sig i Norrbotten ska ha blivit vaccinerade innan sista juni 2021.

Källa: Region Norrbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet