Arkivbild. Foto: TT / SVT

Covidsköterskor belönas för sina insatser – får extrapengar av Region Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Alla sjuksköterskor och undersköterskor som jobbat, jobbar och kommer att jobba inom Norrbottens covidvård ska engångsbelönas ekonomiskt, enligt regionrådet Kenneth Backgård (SJVP).

Covidläget i Norrbotten är mycket ansträngande för vården och för personalen, speciellt på Sunderby sjukhus, enligt chefsläkaren Pia Näsvall och det är bland annat därför som regionrådet Kenneth Backgård nu agerar.

Sköterskor engångsbelönas

– Jag har i dag meddelat att vi kommer att ”engångsbelöna” de sköterskegrupper som jobbat, jobbar och kommer att jobba i den direkta covidvården, säger han.

Kenneth Backgård betonar att det gäller både sjuksköterskor och undersköterskor, och att regionens HR-avdelning ska avgöra vilka anställda som kommer i fråga för beslutet.

”Det borde märkas”

– Det blir ett engångsbelopp för de som jobbat med detta sedan i våras, men som inte fortsätter. Det blir ett tillfälligt lönepåslag för de som jobbar framöver. HR får arbeta fram detaljerna, säger han.

Än så länge är det inte klart hur mycket extrapengar det handlar om för covidsköterskorna.

– Beloppen är inte fastställda ännu, men det borde ändå märkas för de som det gäller, säger Kenneth Backgård.

”Vi känner trygghet”

Han är inte heller orolig för de ekononiska konsekvenserna av satsningen på covidsköterskorna.

– Vi kände trygghet att ta en sådant beslut om ersättningar nu eftersom vi tagit beslut om en ny driftsorganisation på dagens regionfullmäktige. Det är grunden för att vi ska kunna få ett framtida ekonomiskt utrymme, säger Kenneth Backgård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet