Turismen i Kiruna slår nya rekord: ”Fantastisk ökning”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet gästnätter i Kiruna har ökat med 8,3 procent 2019 jämfört med 2018. Det innebär ett rekord för Kirunas besöksnäring.

Det var 484 000 gästnätter under 2019 i Kiruna och det är en ökning med 8,3 procent enligt den senaste statistiken från SCB. Därtill kommer 65 000 gästnätter rapporterade från Air´bnb. Det betyder att 2019 är ett rekordår för besöksnäringen i Kirunaområdet.

Det som sticker ut är att juni månad ökade mycket under 2019 jämfört med tidigare år. Sommarsäsongen, juli och augusti, är sedan tidigare en period där många besöker Kirunaområdet. Även hösten är en årstid som lockar allt fler besökare till Kiruna.

”Bäddkapaciteten måste öka”

Vintern är numera en stark period som lockar många utländska besökare. De utländska gästnätterna hade en tillväxt på 15 procent.

– För att turistnäringen ska fortsätta att utvecklas måste bäddkapaciteten öka men vi måste också fortsätta sprida antalet besökare över året så att vi verkligen fortsätter vara en attraktiv året runt destination, säger Kiruna Lapplands vd Monica Risenius.

Hör henne i klippet om rekordökningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.