Johan Björklund, delägare i Condor Shipping och delägare i Brändö konferens som driver Klubbvikens havsbad, är mycket nöjd över den varma sommar. Foto: Privat/SVT

Rekordår för turbåtarna i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Fjolåret var det sämsta året någonsin för Luleås båttrafik. Men i år har köerna ringlat långa. Och den största turbåten, M/S Stella Marina, har haft dubbelt så många påstigningar jämfört med ifjol.

Aldrig tidigare har så många personer valt att ta turbåtarna från Södra hamn och ut till Luleå skärgård. I fjol hade man inte vädret med sig och då nådde MS Stella Marina en bottennotering på strax under 12 000 påstigningar. Men i år räknar man med en ökning på minst 100 procent.

-  Vi har aldrig tidigare haft så många passagerare på Stella Marina. Vi trodde att vi hade gjort ett oslagbart rekord 2014 med 20 400 påstigande, men i år kommer vi att ligga på cirka 22 000 påstigande, så det är jättebra, säger Johan Björklund, delägare i Condor shipping och Brändö konferens.

Han fortsätter:

– Klubbviken har 50 procent högre påstigningar än i fjol också. En markant ökning från en dålig sommar till en bra sommar.

Tackar värmen

Det är sommarens rekordvärme som lett till den stora ökningen.

– Vädret styr 95 procent av verksamheten, så är det en bra sommar vill folk ut i skärgården. Men är det en dålig vill man inte ut. Vi har helt klart solen och värmen att tacka.

Sämre siffror för pendelbåtstrafiken

M/S Stella Marina kör upp till sju vändor om dagen under högsäsong. Men trots att man slagit rekord finns inga planer på att utöka antalet turer.

– Om vi visste att vi skulle ha sådant här väder varje sommar hade man kunnat köra fler och längre turer. Men nästa sommar kan de ju bli lika dåligt väder som 2017, det var ett katastrofår för oss.

Pendelbåtstrafiken har däremot inte gått lika bra som turbåtarna.

– Vi har haft svårt att få folk att förstå att det går att åka till Hindersön och Klubbviken tur och retur, så det är något som vi får förbättra till nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.