Rekorddyrt badhus kan ge höga avgifter

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen klubbades den största investeringen i stadsomvandlingen i Kiruna hittills – 545 miljoner kronor för ett nytt badhus. Nu väcks frågor vilka som kommer att ha råd att bada i rekordbygget.

Harald Ericson var en gång socialdemokratiskt kommunalråd. Nu han han lämnat politiken sedan länge, men är en desto flitigare motionssimmare.

Han anser att det är viktigt att badavgifterna inte drar iväg i det nya badhuset, som blir dubbelt så stort till ytan, kommer att innehålla många fler och olika typer av bassänger samt trampoliner, rutchbanor dessutom en stor relaxavdelning med ångbad, varma källor och lounge.

”Ett eldorado för många”

Kan investeringen komma att gå ut över dem som bara går till simhallen bara att just simma?

– Jag hoppas verkligen inte att det blir så. Simhallen är ett eldorado för väldigt många, säger han.

Efter en tre timmar lång debatt klubbade kommunfullmäktige investeringen på 545 miljoner, detta trots att bygget egentligen redan har börjat med gjutningen av bottenplatta i Kirunas nya centrum. Allt bekostas av pengar som Kiruna kommun har fått från LKAB för det gamla badhuset och andra byggnader som ska avvecklas i stadsomvandlingen.

Men den årliga driften ska betalas med Kirunabornas skattemedel. I underlaget som hade tagits fram till dagens möte framgår att den kommer att öka från 13,3 miljoner jämfört med 9,1 miljoner i gamla badhuset. Men samtidigt räknar man med att intäkterna från entréavgifterna kommer att öka från 2,1 till 4,3 miljoner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.