Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Starten har vairt bra med rekordartade fångster, säger yrkesfiskaren Ingvar Lerdin Foto: SVT

Rekordfångster av siklöja – fisket stoppas i flera dagar

Publicerad

I söndags startade fisket efter siklöja – en vecka senare än normalt. Yrkesfiskarna hade själva beslutat att skjuta på fisket då SLU ville att siklöjan skulle fredas helt i år. Men nu stoppas fisket då man redan gjort rekordsstora fångster.

– Starten har varit väldigt bra med rekordartade fångster, berättar Ingvar Lerdin, yrkesfiskare från Seskarö.

Hittills har 220 ton tagits upp av de 35 båtar som har licens att bedriva trålning efter siklöja i Bottenviken. Taket som Havs och vattenmyndigheten satt ligger på max 700 ton. Det är första gången som ett tak införts och därför har nu fiskarna valt att ta paus:

– Vi vill sprida fisket under dom tre veckor som återstår, hade vi inte stoppat nu så hade vi varit klar nästa vecka förklarar Ingvar.

Kritiserar forskarna SLU

Yrkesfiskarna är kritiska till forskarna på SLU som dom menar har felaktiga beräkningsmodeller på hur mycket siklöja det egentligen finns:

– Vår organisation har stora kunskaper om beståndets storlek, men forskarna lyssnar inte alls på oss utan förlitar sig på databeräkningar menar Ingvar Lerdin som även är ordförande för Norrbottens Kustfiskares Producentorganisation.

Även om årets fångst har varit god så får fångsttaket konsekvenser i form av mindre tillgång på den åtråvärda Kalixlöjrommen, där priset ännu inte är satt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer