Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Haparandas kommunalråd Sven Tornberg (C) vad han tror att det låga valdeltagande till kommunfullmäktige beror på. Foto: Anders Hjertström/SVT

Rekordlågt valdeltagande i Haparanda – trots krafttag

Uppdaterad
Publicerad

Trots krafttag fortsätter Haparanda vara en av de kommuner där valdeltagandet är bland det lägsta i landet. I kommunvalet ser man till och med ut att gå mot nya bottennivåer enligt det preliminära valresultatet.

– Det innebär att människor överlåter bestämmanderätten till någon annan, säger kommunalrådet Sven Tornberg (C).

Till Haparanda kommunfullmäktige har 57,7 procent röstat, när ett valdistrikt fortfarande är kvar att räkna. År 2018 deltog 63,2 procent i valet till kommunfullmäktige.

Sven Tornberg är besviken över att så få Haparandabor går till valurnorna. Särskilt som man inför årets val  gjort en särskild satsning för att nå fler grupper. Målsättningen har varit ett rejält ökat valdeltagande.

Följ dina lokala nyheter om valet i Norrbotten

I Haparanda har man inför årets val försök komma över riksgenomsnittet när det gäller valdeltagandet bland annat genom att aktivt nå grupper som inte brukar rösta i så stor utsträckning – men nu visar det sig att målet var svårt att nå.

I klippet berättar kommunalrådet Sven Tornberg (C) vad han tror det låga valdeltagandet beror på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Norrbotten

Mer i ämnet