Rekordnoteringen för laxar i Jockfall är nu 18818 stycken, en ökning på 3779. Foto: Gorm Kallestad/TT.

Rekordmånga laxar i Jockfall och Linafallet

Publicerad

Under vintern 2019 renoverade länsstyrelsen i Norrbotten fiskvägarna i Jockfall och Linafallet i Överkalix kommun. Efter årets fiskeräkning har man nu konstaterat att det passerade rekordmånga laxar på båda platserna.

I Jockfall passerade det närmre 19000 laxar, tidigare var den högsta noteringen för platsen från 2013 då strax över 15000 laxar passerade. Vid Linafallet gick man från rekordsiffran 1281 laxar till årets 2330.

– Det skvallrar om att våra åtgärder faktiskt har effekt på hur fisken tar sig genom fiskvägarna, säger Stefan Stridsman vid länsstyrelsen i Norrbotten i ett pressmeddelande.

Projektet genomfördes med ett stöd på 2,8 miljoner kronor från Havs- och vattenmyndigheten (HaV).

– Den här typen av projekt vet vi har en stor betydelse för att uppnå Sveriges miljömål och särskilt förstås för miljön i älven och de som bor och verkar utmed denna, säger Håkan Carlstrand, utredare vid HaV.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer