Rekordmånga norrbottningar ansöker om skuldsanering

Uppdaterad
Publicerad

Antalet skuldsatta i Norrbottens län som ansöker om skuldsanering ökade kraftigt förra året. Orsaken är de nya reglerna som gjort det enklare att söka och genomgå en skuldsanering.

Förra året ansökte 420 personer i Norrbottens län om skuldsanering, jämfört med 289 under 2016, en ökning med 45 procent.

Ny lag ligger bakom ökningen

Den stora ökningen hänger ihop med de nya skuldsaneringslagarna som trädde i kraft den 1 november 2016. Efter det har antalet ansökningar ökat i alla län.

– Man kan se skuldsanering som en ekonomisk rehabilitering, där någon som har haft skulder i många år får möjlighet att starta om med nya förutsättningar, säger Fredrik Abrahamsson, teamchef på Kronofogden

Långa väntetider

Men ökningen har samtidigt fört med sig långa väntetider för de som ansöker. För att hantera det ökade antalet ansökningar har regeringen tillfälligt utökat Kronofogdens anslag med 20 miljoner kronor per år under perioden 2017-2019, men myndigheten har ändå svårt att hinna med. För närvarande tar det cirka fyra och en halv månad innan handläggningen startar.

– Som det är nu får de sökande vänta allt för länge på sina beslut, säger Fredrik Abrahamsson. Vi har effektiviserat handläggningen och vidtagit flera andra åtgärder, till exempel tagit in resurser från andra delar av myndigheten och förstärkt med extra personal. Men trots detta har vi svårt att säkra rimliga väntetider.

Vid årsskiftet hade 734 norrbottningar en pågående skuldsanering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.