Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det är svårt att få en hyreslägenhet i Boden. Foto: SVT

Socialtjänsten: ”Svårt hitta bostad i Boden”

Publicerad

Anette Marks på socialförvaltningen vittnar om att det är svårt att hitta bostad i Boden. Hon önskar att Migrationsverket i stället stått fast vid det man tidigare sagt.

Den som inte själv klarar att hitta bostad eller försörjning kan vända sig till Socialförvaltningen. Men på Socialförvaltningen i Boden har man i alla fall ännu inte märkt av någon anstormning från de unga som skrivs ut från migrationsverkets boenden den sista januari.

Önskning

– Vi har informerat dem om att de har möjlighet att vända sig hit. Men ännu har vi inte sett någon anstormning, berättar Anette Marks, teamchef på Individ och familjeomsorgen i Boden.

Anette Marks önskar dock att Migrationsverket stått fast vid de som de sa från början, det vill säga att unga med uppehållstillstånd enligt gymnasielagen skulle få bo kvar på boendena tills de lyckas att själva skaffa sig en bostad. Hör med i klippet ovan.

Den sista januari måste ungdomar med uppehållstillstånd enligt gymnasielagen ha skaffat en egen bostad och lämna Migrationsverkets boenden.

Första februari börjar Migrationsverket skriva ut ungdomarna. Migrationsverket hänvisar till en dom i kammarrätten som orsak till att man ändrat sina regler för vilka som får bo på boendena.

En av de grupper som påverkas är unga som kommit till Sverige som ensamkommande flyktingbarn och fått tillfälligt uppehållstillstånd enligt gymnasielagen den dag de fyllt 18 år.

Totalt påverkas närmare 600 personer i landet, de flesta är unga med uppehållstillstånd enligt gymnasielagen.  I Norrbotten berörs 37 personer varav 20 i Boden, 16 i Älvsbyn och en i Kalix.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer