Lars-Thomas är rasande. Klicka på symbolen till höger för att se en bild på ett av skotthålen. VARNING FÖR OTÄCK BILD. Foto: Anette Niia, Sameradion & SVT Sápmi / Privat

Ren tjuvsköts med tre skott – plågades i flera dagar

Publicerad

I lördags upptäckte renskötare i Gällivare skogssameby att en honkalv skjutits med tre skott. Renskötaren Lars-Thomas Persson fruktar att fler renar skjutits.

– Man blir ju jävligt less. De plågar renar och det pågår ju årligen, säger han.

När renskötare i Gällivare skogssameby skulle sätta renarna i gärde för att utfodra upptäckte de en renkalv som släntrade efter, den blödde på sidorna och hade svårt att följa med då den inte stödde på högerbenet. När de avlivade och flådde renen upptäckte de att den var skjuten med tre skott berättar Lars-Thomas Persson.

– Ett skott hade gått genom halsen, det andra genom ryggen ovanför frambenen och ett skott var i bogen.

Skadorna var ett till ett och ett halvt dygn gamla tror Lars Thomas Persson som fruktar att fler renar blivit träffade eftersom kulorna gått rakt igenom kalven. Det var ett par hundra djur på platsen, så han är oroligt för att fler renar skadats och dragit sig undan flocken. Han blev väldigt illa berörd av upptäckten.

”Jävligt less – pågår årligen”

– Man blir ju jävligt less. De plågar renar och det pågår ju årligen, man är uppgiven, förbannat och frustrerad över människor som plågar djur såhär.

Det värsta tycker Lars-Thomas Persson är djurens lidande. Inte alls långt ifrån platsen hittades också en vaja, men den var alltför uppäten för att något brott skulle kunna konstateras. Men han menar att den låg på ett sådant sätt, och på ett sådant ställe att han också tror att den skjutits. Och det är inte första gången han varit med om att renar plågats.

– Det är nyårsafton 2018 och det här ska ta slut. På vilket sätt det ska ta slut, men det måste ta slut, säger en uppriven Lars-Thomas Persson, som nu anmält händelsen med den skjutna renkalven som djurplågeri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.