Girjas sameby har avlyst ett stort område för jakt och fiske. Foto: SVT

Renarna söker sig upp på fjället – Girjas avlyser jakt

Publicerad

Sträng kyla följdes av blida som följdes av mer kyla. Nu söker sig renarna i flera samebyar upp på fjället och Girjas sameby har avlyst ett stort område för jakt och fiske.

Det är fyra jaktområden i Gällivares nordligaste kommundel och två fiskeområden, Urtti och Jiertta, som samebyn har avlyst fram till 31 maj.

Området sträcker sig från Pirttijärvi vidare västerut, söder om Kebnekaise mot Kaitumjaure och Kaisejaure.

Rätten till fjälljakten

Normalt håller samebyn renarna i skogslandet så här års, men på grund av betesförhållanden har man tagit renarna upp på fjället.

– Vi i vår grupp flyttade direkt upp på fjället efter skiljningen. Andra flyttade mot skogen, men renarna vände om, säger Ingemar Blind, ordförande i Girjas sameby.

Girjas: ”Finns inga alternativ”

Samebyn har efter utslaget i Högsta domstolen möjlighet att själv besluta om jakt- och fiskeförbud i sitt fjällområde. Reaktionerna inom jakt- och fiskekretsar har inte låtit vänta på sig.

– Jag har hört att det har varit en del på sociala medier. Men för oss finns det inga alternativ. Vi har ingen annanstans att ta vägen med renarna, säger han.

Även andra samebyar som Laevas och Gabna har fått flytta upp renarna på fjället. Här har man inte tagit ställning till om man kommer behöva ansöka om avlysningar för till exempel skotertrafik.

– Vi får se hur det utvecklar sig, säger Niila Inga, ordförande i Laevas sameby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rätten till fjälljakten

Mer i ämnet